Op 22 mei 1969 begint de tweeëntwintigjarige Henk Winters in zijn kamer in Baarn een dagboek. Tegen de achtergrond van de revolutionaire sixties rookt hij stickies met zijn vrienden, bezoekt hij iconische poptempels, koopt hij af en toe een lp, baalt hij van zijn werk en zijn collega’s, en is hij toch vooral altijd met een half oog op zoek naar leuke jongens. En ja, denkt hij, misschien moet hij toch wat meer van zijn heterovrienden over zijn homoseksualiteit vertellen.
Achtergrond
In 2020 kreeg Anita van Oosterbosch bijzondere dagboeken van een vriend die ging hemelen: Henk Winters. Tussen 1969 en 1971 houdt hij dagboeken bij die heel persoonlijk zijn en tevens een mooi tijdsbeeld geven. De verhouding tussen het dagelijks leven en de grote gebeurtenissen van die tijd worden helder. Zo spreekt bijvoorbeeld de bezetting van het Maagdenhuis nu nog steeds tot de verbeelding, terwijl het in de dagboeken terloops wordt genoemd. Het is een roerige tijd, dat voelt Henk ook, maar ook in die tijd heeft iedereen zo zijn eigen beslommeringen.
Henk, opgegroeid in Overijssel, weet al vroeg dat hij op jongens valt. Het homo-zijn is voor hem een feest, hij zou niet anders willen. Hij vindt een baan in Baarn waar hij op kamers gaat. Hij ontdekt het nachtleven in Amsterdam en schetst een beeld van zijn vrienden, het verlangen naar relaties, seksuele ontdekkingen, blowen en muziek, Paradiso, legendarische optredens in het Concertgebouw, het Vondelpark en andere iconische plekken in Amsterdam. Je wandelt met hem mee door het Amsterdam van die tijd.
Wat volgens Jan van Mersbergen zo treffend is aan deze dagboeknotities zijn de openhartigheid en het persoonlijke, samen met het tijdsbeeld dat de stukjes geven. In een passage van drie bladzijden staat ergens helemaal aan het slot een kort zinnetje over de maanlanding. Die werd natuurlijk gevolgd in die dagen, maar vooral waren mensen met hun eigen kleine leven bezig, en dat leven zet Henk Winters heel mooi neer.
Dat je fiets ergens staat en dat je die op moet gaan halen, wat dagen duurt – dat is veel bepalender voor een leven dan die maanlanding. Samen met de mensen die er om je heen zijn, het dagelijkse ritme van eten en slapen, en allerlei gedachten en overdenkingen.
Of dat je steeds iemand ziet zoals de jongen op de fiets waarvan Henk niet weet hoe-ie heet, en dat je die terug wilt zien, maar je weet niet hoe of wat, en dan staat er opeens: ‘Zojuist is de Apollo 11 weer op aarde teruggekeerd.’
Dat zijn de verhoudingen tussen de spraakmakende geschiedenis, waarvan Henk zelf ook wel weet dat er nog veel over gesproken zal worden, later, en het persoonlijke leven, dat gelukkig nu in boekvorm terug te lezen is.
Biografie Henk Winters
Henk Winters, 1946, is opgegroeid in Steenwijkerwold, Overijssel. Na de MULO werkt hij enige tijd bij de gemeente Steenwijk, maar hij vertrekt eind jaren ’60 naar Baarn waar hij een baan krijgt als gemeenteambtenaar en een kamer heeft.
Hij wordt in september 1969 gearresteerd voor drugsbezit en gaat tijdelijk terug naar zijn ouders. Datzelfde jaar vindt hij een kamer in Amsterdam-Noord en gaat hij als jongerenwerker in Amsterdam Oost aan de slag. Hij verhuist nog een paar keer totdat hij in 1972 een afbraakhuis nabij de Kinkerstraat in Oud-West krijgt aangeboden. In deze buurt, later in een nieuwbouwwoning, blijft hij tot aan zijn dood in 2020 wonen. Hij heeft een baan als jongerenwerker in de Staadsliedenbuurt en Osdorp. Een aantal jaren is Henk mede-eigenaar van een sportschool op de Weesperzijde, De Silo, een sportschool waar iedereen welkom is! Ondertussen geniet hij van het Amsterdamse uitgaansleven, drugs en clubs. In 1988 koopt hij een tribune en zet die in zijn huiskamer voor het WK en EK voetbal, Stadion Winters gedoopt. Als vrijwilliger wordt hij het gezicht van buurthuis De Havelaar.
Henk is actief lid bij het COC en een gedreven activist, het zit hem in de genen. Hij is pleitbezorger voor het afschaffen van artikel 248 bis, en met groot succes. In 1971 wordt het gewraakte wetsartikel afgeschaft.
Bestel ‘Dagboek van een vrijdenker’ nu
Vul het onderstaande formulier in om het Dagboek van een vrijdenker te bestellen. Na het invullen ontvangt u binnen enkele werkdagen een bevestiging met betaalinstructies, waarna het boek zal worden toegestuurd.
“Mijn Amsterdam? Dat is de stad waar een gevoel van anarchisme altijd zal blijven bestaan. Een plaats ook waar iedereen welkom is.”
Henk Winters
Bron: Gaykrant.nl